Konsten att lära sig en ny hund

Igår och idag har Joy och jag varit iväg till Matfors Bhk och tävlat rallylydnad. Igår var vår första start i fortsättningsklassen. Joy kändes förvisso en aning loj men klarade hela banan fint och vi slutade på 94 poäng efter att hon råkat nudda mig två gånger. Och med tanke på att jag fortfarande var en aning groggy efter en släng av migrän i fredags så känner jag mig väldigt nöjd över hur hon fungerade. Idag däremot så var hon en riktig surtik. Anledningen har jag kommit fram till var för att jag lämnade bollen utanför banan och sa åt henne att hon inte fick ta den. Hon var alltså tvungen att jobba för den och de var inte riktigt populärt... Hon gick hela banan bredvid eller strax bakom mig med nosen i färdriktningen. Kan inte sluta skratta åt hennes sura min. Poängen blev dock ganska hyfsad och efter en miss på snurren (-10) och ett bristande sammarbete (-3) så fick vi 87 poäng. 
 
För varje tävling vi gör så får jag en ny erfarehet, hur hon reagerar på saker och hur jag ska göra för att öka chanserna att det går bättre nästa tävling. Dagens lärdom är att jag ska ha bollen på mig och inte ha den som externbelöning. Det är också därför jag är så glad att jag har rallylydnaden så jag kan mixtra lite, lära mig hur mycket värmning som är lagom för henne, hur jag ska lägga upp planen, hur jag ska förhålla mig på tävlingen och för att skraffa oss erfarenhet inför lydnadstävlingarna. Det är spännande att börja tävla med en ny hund, mycket jag måste lära mig och många nya nötter att knäcka. Förhoppsningsivs så gör dagens erfarenhet att jag lär mig någonting till nästa helg då vi ska tävla rally igen. Kan dock inte sticka under stolen med att det känns skön att Diva ska få starta på lördagen eftersom jag känner mig mer bekväm med henne och har bättre koll på hur jag ska göra för att öka chansen att det går bra för henne. 
 
Hur som helst är jag väldigt nöjd med gårdagens resultat och att hon höll ihop så bra som hon gjorde trots gassande sol och väldigt många plusgrader. Bara jag lär mig hur denna lilla pärla fungerar så kommer de nog bli tryck under tassarna här med. 

Glädje

Det var flera år sedan jag satte min fot på en agilityplan senast och det med Tessie som sällskap. Men idag var det dags igen, och denna gång med Joy som sällskap. Ett sånt där lyckorus for igenom kroppen och tankarna föll snabbt in på banbygge och hoppkombinationer. Värmde Joy lite på några hinder som stod uppställda, riktigt fin och följsam var hon även om hon inte tyckte att själva hoppen var så rolig än (men det kommer nog då hon förstår vad jag förväntar mig). Testade däcket och fy så äckligt det var, hua! Hon satte upp tassarna på det och tittade på mig och hoppade sedan ner. Hoppa igenom?! No way! Får nog bli lite mer träning på det. Tog balanshindren sist eftersom jag antog att hon skulle tycka att de var läskiga. Började med "balansen", inga problem, fortsatte med A-hindret, inga problem, gick vidare till "vippbrädan", som jag antog att hon skulle ha stora problem med eftersom den gungade men inga problem den heller. Det är verkligen helt underbart att få bli positivt överraskad på något som jag på förhand trodde att jag skulle få slita med men som visade sig vara Joys favoriter. Goa hund! Helt klart en träningsform vi ska testa fler gånger. 
 
Efter det blev det ett lydnadspass med Evelyn & Jackson och Linnea & Nikki. Måste säga att alla hundarna gick väldigt fint och så kul att ha någon att bolla idéer med. Joy gick förvånansvärt bra. Mycket energi och till större delen gjorde hon väldigt fina moment. En hel del att slipa vidare på men guldkorn fanns det med. Största problemet ligger nog hos matten ändå. Att jag inte kan sluta jämföra henne med Diva. De är helt olika hundar och ändå kan jag inte sluta att sträva efter Divas fart. Men varför?! Joy gör alla moment fint, visst trav behöver det inte vara men galopp i lagomt tempo. Det är inget måste att som Diva trycka plattan i mattan vid varje tillfälle som ges, då blir för det mesta bara fel och slams. Joy är lugn och metodisk och vi kommer komma väldigt långt på säkerhet och LAGOM fart. Nu återstår det bara att pränta in det i huvudet!

När är det värt att tävla?

 
Med sikte på Rallylydnads SM 2013 anmälde jag Diva och mig till två mästarklasser på samma dag i Gagnaf-Floda (söder om Borlänge, á 37 mil enkelresa). Lyckades vi inte kvala då hade vi tagit alla chanser om gick och jag skulle kunna vara nöjd ändå. Hade jag varit några år yngre hade jag inte funderat två gånger utan det jag tagit på mig ska genomföras. Men efter att ha funderat ett tag så strök jag oss från morgondagens tävlingar. För varför tävlar jag egenligen? Jo för att det är roligt! Diva struntar fullständigt i om vi tävar ett SM, tävlar på en liten hemma tävling med 2 starter eller om vi har en kanonträning. Så länge hon får träna och göra det hon älskar mest så bryr hon sig inte om vad det är för tillfälle. Däremot så tycker inte Diva om att åka bil och resan ner till Floda skulle innebära totalt över 8 timmars bilresa och då skulle nog inte två tävlingar väga upp för henne. Istället kommer vi tillbringa dagen i skogen med en härlig långpromand och njuta av det än så länge färska rallylydnads Championatet! Sedan ser vi fram emot de två mästarklasstävlingarna på hemmaplan utan långa bilresor och senare i sommar även ett U-SM i rallylydnad för både  Diva och Joy.
 
Trevlig helg allesammans!

Rallylydnadstävling

Igår åkte jag och Jessica med hundarna upp till Nordmaling BK för att starta rallylydnad. Uppstigning i ottan (4.00) för att vara på plats till 8.00. Under färden upp var det både spöregn och snöblandat, fy!! Men lagomt till att tävlingen startade så blev det uppehåll och innan dagen var slut så var det strålande sol och nästan molnfritt.
Diva kändes superfin och flippade bara ur en gång. Vi fick 82 poäng och därmed sista godkända rundan och titeln RLD M. Kommentaren för dagen: Mycket bra sammarbete, glad hund med positiv matte. Det värmer lite i hjärtat att den spretiga och helt underbarahunden fick vara den första med ett championat. Vi hade siktet inställt på lydnaden men jag är väldigt glad att vi lyckats så bra på rallylydnaden som vi gjort och att vi har fått lite revach. Detta ska såklart firas!! Nu siktar vi lite framåt och hoppas att de återstående tävlingarna kan höja vårt snitt lite mer så vi får åka ner till Skåne på rallylydnads SM i höst. 
 
Joy och jag gjorde vår 3:e start i nybörjarklassen och trotts att hon sjönk flera dm när hon fick på sig kopplet så lyckades vi få ihop 98 poäng av 100 och titeln RLD N. Kommentaren på protokollet: Bra chip (bra match mellan mig och Joy) Fin sammarbete. Både jag och Joy är lättade över att vi nu kommit förbi både klass 1 i lydnad och nybörjarklassen så vi slipper allt vad koppel heter och hoppas att vi kan ha lite roligare på plan då. 
 
Stort grattis också till våran reskompis Jessica och Ellen som gjorde sin första start fortsättningsklass och klarade en godkändrunda.
 

RSS 2.0