Trött hund

Trött Joy
 
Det har varit en givande vecka när det kommer till hundträningen. Både lydnad och sök har vi hunnit med och Joy går från klarhet till klarhet i söket. Trots ynka 3 träningpass med sökgruppen så har hon förstått vad det är som ska göras. Utan både vind och retning springer hon ut på ganska långt djup redan. Vi har börjat fila på klass 3 moment ordentligt nu. Testade vittringen för första gången på klubben idag och det gick riktigt bra. Nosade på de luktfria pinnarna för att sedan ta den rätta som låg några decimeter bakom. 

Länkade ihop hela klass 3 med Diva idag på träningen. Hon gick skapligt, framförallt fick hon inget frispel utan höll ihop och fortsatte jobba trots att hon fick tävlingsbelöning. Dock kom morrandet fram på apporteringen igen och hon slarvade rejält på fjärren. Blir till att träna det i veckan. Två glädjande moment var rutan (som hon återigen fixade utan att springa sina ärevarv) och vittringen. Hon tog rätt pinne :D Barnsligt lycklig över att det momentet verkar fungera *peppar peppar*. Vårt mål inför KM:et nästa helg är att vi ska ha en bra känsla och att hon inte ska självbelöna sig genom att springa sedan är jag nöjd, oavsett vilka poäng vi får med oss. 
 
Sista lediga dagen innan skolan börjar ska spenderas i sökskogen med ett trevligt gäng människor och hundar. Det är inte helt fel :) 

Film på gårdagens tävling lkl 2


Igår gjorde jag och Joy vår 2:a start i lydnadsklass tvåan och denna gång gick det vägen. Lite småmissar och lite okoncentrerad var hon men jag är nöjd med känslan vi hade på plan. 
 
 
 
Här är filmen på tävlingen, lite långt avstånd och lite skakigt. Poängen blev följande:
 
Platsliggning: 10p
Fritt följ: 8.5p (pga ett sent sättande)
Läggande: 10p
Inkallning: 9p (avslutet)
Rutan: 10p
Apportering: 8.5p (lite bus och omtag)
Hopp: 8p (slår i på uthoppet)
Fjärr: 6p (dk, tjuvar och position)
Helhet: 10
Totalt blev det 178.5 poäng och klassvinst. 
 
De mesta poängavdraget vi får är på slarv saker, dvs. avlut, sena sättanden osv. Det är någonting som jag kommer lägga mycket fokus på under den närmaste tiden. Denna gång hade hon FULL koll på rutan ända från läggande under gång. När jag lämnade henne för inkallningen så hade hon kollat in rutan (kanske är det dags för den nu?) och när hon gick ifrån min på fjärren så var det för att hon skulle till rutan. Kanske inte den allra smartaste idéen från min sida att träna rutan innan vi åkte till tävlingen. Nu blickar vi framåt mot nya utmaningar och laddar inför sökträning ikväll :) 

Lydnad och sök

 
 
Det finns för många grenar inom hundsporten, för många roliga aktiviteter att utöva och för lite tid. Suck! Lydnaden är och kommer nog förbli Joys och min huvudgren, men sen finns söket, jakten, rallyn och agilityn. Allt nosarbete med hög nos har Joy en fallenhet för, det vill säga både jakten och bruks söket tycker hon verkligen är superroligt. Rallyn är mest till för tävlingsrutin och för att det är lättsamt och inte så mycket krav från min sida. Agilityn tycker jag och Joy verkligen är roligt även om vi inte test det så många gånger men det är nog lite för slitsamt i mina ögon för att det ska få bli en gren vi satsar på. Joy och jag har fått förmånen att vara med och träna sök vid två tillfällen. Vilken glädje hos Joy! Jag är väldigt nöjd med de hon visar upp med tanke på att både hon och jag är gröngölilngar. Igår förstod hon direkt när vi klev ur bilen i skogen vad det var som skulle hända, tror inte jag har sett henne mer exalterad tidigare. VI SKA LETA MÄNNISKOR I SKOGEN!! Nu väntar vi bara på att Joys alldeles egna tjänstetecken ska bli klart, vilken färg det blir får ni se när det kommer. 
 
Joys utveckling i lydnaden har stannat av lite. Lydnadsklass 2 momenten känner jag att hon är så pass säker på att det inte är någon direkt utmaning längre. Under denna vecka så kommer fokuset ligga på länkning och tävlingsbelöningar samt lite detaljer och förhoppningsvis så sitter första priset på nästa tävling så vi kan fokusera helt och hållet på klass 3 momenten. Där har vi väldigt mycket att slipa på och många roliga utmaningar att ta itu med. 

Diva


Foto: Angelica Genberg

En hund med större hjärta, arbetslust, okontrollerad energi och barnsliga glädje för livet får man leta efter. Efter närmare två år utan lydnadsträning har vi satt igång igen och Diva är överlycklig. Vi är inte riktigt på samma nivå ännu när det gäller vad som är okej och inte okej att göra under ett lydnads pass. Diva tycker nämligen att det är helt okej att både morra och hoppa på apporterna och morra/skälla på nedläggandet i fjärren. Jag tycker inte riktigt likadant... Efter att ha tränat Joy i snart två år inser jag vilken otroligt svårtränad hund Diva är. Mycket motor och mycker glädje men också väldigt okontrollerad i många saker. Hennes energi sprudlar i ALLT vilket gör det svårt att få henne att fokusera tillräckligt länge på en sak så hon hinner lära sig det. Det går fort och blir  slamsigt. Det är en charm med henne också men ganska frustrerande när vi tränat samma sak 200 gånger och det inte fastnar. Guldfiskminne? ;) Vittringen går framåt och jag tror faktiskt att Diva för första gången verkligen anstränger sig och använder nosen nu. Rutan har hon klarat två träningar i rad utan att springa okontrollerat först för att sedan klara den galant på andra försöket. Lite problem har vi fått i ff:et eftersom hon gärna byter sida när vi har gått en för lång raksträcka. Så det får vi nog slipa lite på ;) Jag är glad att vi har haft vårt uppehåll för det har gett mig möjlighet att utvecklas som hundtränare, ge mig en större kunskap i att läsa hundar och jag tror det är precis vad Diva och jag behövde. Jag vågar nästan inte säga det, för det känns inte verkligt efter så mycket som hänt men den 8 september är tanken att vi ska ut på tävlingsplanen på vår klubbs KM i lydnadsklass 3. Jag har ingen aning om vi är klar tills dess men det gör ingenting för vi ska ha roligt och Diva ska få göra det hon älskar mest av allt. 
 

Hundaktiviteter i massor

 
Helgen har varit full med hundaktiviteter, regn och ömma kroppsdelar. Jag var i lördags tävlingsledare för lägre- och elitsöket och fick se en hel del duktiga ekipage. Kvällen spenderades på hästryggen och vilken härlig känsla att äntligen få rida igen. Leendet gick nog från öra till öra. Söndagen var jag tävlingsledare för appellsöket och några appellspår och så roligt att få se att de flesta ekipagen blev uppflyttad. Så roligt det är att vara på klubben när det är så mycket folk där. Vi hade runt 60 starter på hela helgen, i lydnad, sök appell-elit, lägre och elit spår och appellspår. Inte illa måste jag säga! Joy har fått tillfälle att rusa omkring en massa i skogen den senaste veckan då hon hjälpt mig att snitsla rutan till söket, vallat rutan och leta leger. Minst sagt nöjd hund!
 
Vi har hunnit med en hel del vittringsträning också. Efter att ha läst Hannas inlägg om vittringen så började jag använda vedhink för att få Joy (och Diva) att använda nosen istället för att gå på synintryck och i går skedde ett stort genombrott i träningen för båda hundarna. Joy valde för första gången att slå på nosen ordentligt istället för att plocka de synliga pinnarna först. Tacksamt är också att det går att berömma Joy när hon gör rätt sak och hon avslutar inte utan fortsätter med det hon håller på med. Diva däremot blir väldigt störd av det och tappar fokus istället. Vittringen är det svåraste av alla moment tycker jag. Jag har aldrig riktigt fått till det bra men nu känns det som att vi är en bit på väg även om vi har en lång bit kvar att gå. 
 
En sak som jag klurat en del på är Joys tvärnit INNAN rutan på tävlingen vi gjorde. Jag har tränat det efteråt och hon går in i rutan varje gång. Inte en tillstymmelse till att stanna innan. Men när vi var nere hos Sofie i Västerås hände det igen. Så nu är det bara att träna rutplaceringar så det heter duga. Men väldigt skönt att det visar sig på träning också och inte bara på tävling. Nu väntar en hel vecka med massor med träning framför oss, både jakt, lydnad och kanske till och med ett spår. 

Sammanfattning av sommaren

Här har det inte hänt så mycket på slutet. Mycket jobb och lite hundträning har det blivit under juli. Ska försöka sammanfatta det som hänt lite kort. I början av juli åkte jag ner till Göteborg och hälsade på Daniella en sväng, vi gick på stan, besökte slottsskogen, latade oss, åt pannkakor till frukost och hade det så bra som man kan ha det på sommaren. 
 
 
 
I slutet på juli debuterade jag och Joy i lkl 2 men en fantastisk känsla men tyvärr hamnade hon utanför rutan med 3 tassar vilket gav oss en nolla och därmed missade vi första priset. Samma kväll drabbades Joy av en ögoninflammation och har fått gå på kortison i 14 dagar vilket gjorde att vi fick stryka oss från U-SM. Diva däremot fick starta och hon gjorde en riktigt bra runda, även om vi missade på några skyltar. Hon hade en dag då hon satt ner rumpan väldigt fort och rättade in sig efter mig sedan, vilket ger -10 poäng för fel utfört moment. Men i övrigt var hon samlad och jag är väldigt nöjd med henne. Inga utsvävningar och alla hoppen klarade hon galant utan att skruva upp sig. 
 

Fina Diva med silvermedaljen och de fina priserna. 
 
På vägen hem från Stockholm passade vi på att stanna hos Sofie och hennes killar ett par dagar. Vi spenderade så mycket av vår tid utomhus och hann med både det ena och det andra. Väldigt mysigt och roligt att ses igen!
 
 
 
Myskväll hos Sofie med kladdkaka, hallon, glass, te och en film. 
 
 

RSS 2.0