Lydnadsträning

Finaste Pärlan!!
 
När det var för en gång skull var fint väder ute och starx under nollan så fick kameran åka med på promanden. Jag har inte haft någon större lust att fota när det är -15 för fingrarna fryser så förfärligt, men idag kom ett litet sug så nedan finns några bild från dagens långpromenad. Utöver det så har Tessie-tanten varit till veterinären idag för hennes blodöra. Det tappades på blod och nu har hon ett fint blått bandage på örat och en luva på huvudet.
 
Jag och Hanna var och tränade på klubben igår, inte mycket till kvalitétsträning då det var närmare 2 dm snö på parkeringen vi var på. Men några inkallningar, lite apportering och fjärr fick det bli. Jag kan konstatera att Joy har MYCKET bättre fart där än i arenan. Så jag har bestämt mig för att inte starta henne på inomhustävlingen i mars som jag hade tänkt. Det känns dumt att få en massa avdrag på fart när hon har den utomhus. Så vi väntar helt enkelt tills tävlingarna kommit igång ute i april innan vi startar lydnaden. 
 
Efter helgens kurs har jag kommit igång med vittringen med Joy. Jag har valt att låta henne frysa med nosen på rätt pinne och än så länge går det väldigt bra. Jag har introducerat två pinnar till henne och hon väljer för det mesta rätt pinne direkt. Denna metod känns jättebra och jag hoppas verkligen att hon ska förstå den, det verkar så hittills i alla fall. 
 
Joy och jag har kommit med på en miljösökskurs som börjar på söndag. Så under 10 söndagar kommit vi att lära oss mer om markeringar, miljö och jag kommer lära mig att figurerar på ett bättre sätt. Vi kommer få testa på spännande miljöer så som rasmassor, trånga utrymmen, mörka utrymmen och annat skoj. Jag tror det kan vara väldigt nyttigt för min lilla fröken att testa på detta och jag hoppas hon ska tycka att det är roligt och att hon kommer växa som hund under denna kurs.  
 
 
 
 

Lydnadskurs

 
Jag tänkte att jag skulle försöka sammanfatta denna helg på något vis. Joy och jag fick möjligheten att vara med på helgkurs för Lena Eriksson. Jag hade inge som helst förväntningar på hur Joy skulle vara, vi har inte tränat så mycket under en helg och har aldrig gått kurs tidigare. Jag valde att fokusera på fria följet, läggandet och ställande, inkallning, stegförflyttningar, fjärr, rutan, apportering och hopp. Mycket hann vi med under helgen.
 
- Fria följet såg mycket bättre ut än det gjort tidigare och efter dagens pass kände jag mig riktigt nöjd. Hon höll fokus bra och hamnade aldrig för långt fram som hon har gjort tidigare.
 
- Läggandet och ställandet har vi lite problem med och även i helgen visade det sig att hon har svårt att skilja på dem. Så mer träning var för sig och mer tryck i läggandet.
 
- Inkallningen saknades farten åter igen, och jag har kommit fram till att det var för att hon tjuvade i starten för någon vecka sedan och jag gick tillbaka och satt om henne. Men efter att ha belönat några starter så blev det mycket bättre.

- Stegförflyttningarna såg himla fina ut, hon vinklar ut lite i backandet så där får vi träna mer. Jag fick även tips att påminna henne om ett fot i avsluten för annars hamnar hon lätt snett. Mycket att tänka på och väldigt bra att ha någon som tittar och ser dessa små missar.

- Fjärren måste vi få till ett mer distingt upp-sitt från ligg, men annars är jag otroligt nöjd med hur den ser ut. Stå-sitt skiftet gör hon mycket fint.

- Rutan är hennes paradmoment, hon älskar det och hon har gjort skicken klockrent. Jag fick hjälp med riktningskommando för att få det rätt bara.

- Apporteringen var det mest att fortsätta som vi gjort. Apporteringsinkallningar ska vi börja med för att hon ska få in farten.
 
- Hopp tränade vi lite igår med tasstarget på andra sidan hoppet och hon köpte det konceptet väldigt bra. 
 
Vi har även tränat platsliggning, ett moment jag är otroligt nöjd med. 3 minuters platsliggning med andra hundar och störning och Joy låg väldigt stabilt med hakan i marken. Så nöjd med de framsteget.
 
- En snabb tandvisning hann vi med också och den fungerade alla tiders trots att det inte gick nå vidare sist vi tränade. 
 
Desto mer Joy och jag tränar så inser jag vilken lättsam hund hon är. Lättlärd, förhållandevis oberörd av störningar och framförallt inte stressad. Efter att ha tränat två dagar går hon in med samma attityd och engagemang i slutet av dagen och vill jobba trots att hon är trött. Det är helt fantastsiskt att ha en sådan hund, och jag kan inte ösa nog mycket beröm över henne. Vid dessa tillfällen glömmer jag faktiskt bort att hon är ynka 16 månader. Hon är så stabilt och hon hanterar många situationer så som jag önskar. Kursen har varit givande och Lena har kommer med bra synpunkter och jag måste säga att jag gillar hennes tänk. 
 
Nu ska vi smälta lite av de vi fått med oss från helgen och sedan är det full fart framåt igen. Och så håller vi tummarna att det kommer ett löp snart så våra planer inte går i stöpet. 

MinA Diva och jag (en tävling)

 
Precis såhär så Diva ut idag. När man har en hund som uppenbarligen har stora problem med hyperaktivitet och andra bokstavskombinationer så är det inte lätt att manövrer henne runt en mästasklassbana eller vilka bana som helst för den delen. En promenad och 30 minuters värmning var inte tillräckligt för att få alla tankar på plats i huvudet på Diva tyvärr. Hunören var stående på höger sida i 1.5 miuter och Diva har sååå svårt för att stå stilla, hon satt sig en gång men stod fint resten av tiden. Väldigt nöjd! Diva vart otroligt taggad av honören och eftersom det var vår tur direkt efter så hann jag inte dämpa henne ordentligt. Första skylten var spring och andra hopp och när jag säger hopp vid hindret har hon inte en tanke att titta på vad hon ska hoppa över utan hoppar bara rakt upp och landar rakt på hindret. Ovanligt för att vara Diva eller hur? Sedan fick vi en massa andra slarvfel för att hon inte var tillräckligt fokuserad. Vid "sitt, spring ifrån, kalla in" så höll hon på att få nojja och springa ifrån mig. Men jag lyckades hindra henne från det som tur var. Inga SM-poäng blev det men ett godkänt resultat fick vi med oss. Dagens kommentar: "Glad hund som vill aningens för mycket för dagen! En stjärna för svettig och glad matte. :)" Det blir ingen tråkig tävling eller vardag om man har en Diva med sig, men vet aldrig vilken hund man har med sig. Och idag var det en liiiite för taggad hund för att det skulle gå bra. Bryt ihop och kom igen! Nya tag inför nästa tävling om två veckor. 
 

Träning

 
Detta fina täcke fick jag i julklapp av mamma och pappa. Väldigt bra passform och Joy kan springa utan att det hamnar snett eller att hon blir begränsad i sina rörelser. Mycket nöjd!! Vi har tränat lite lydnad på slutet och vi börjar komma tillbaka till känslan igen. Fria följet såg riktigt bra ut sist, lite långt fram i positionen var hon ibland men det känns som ett lyx promblem eftersom jag har haft henne lite långt bak den senaste tiden. På träningen i tisdags kändes det som att vi börjar närma oss länkning mellan ställande-inkallning-läggande och det känns verkligen superkul. Platsliggningen fungerar mycket bra hemma och hon ligger stabilt men mer störning behöver vi träna med. 
 
På söndag blir det en tur upp till Nordmaling för tävling med Diva. Hon har varit väldigt stressad de sista gångerna som vi har tränat och med temperaturer under -15 grader är det inte så skönt att träna utomhus. Så korta träningspass har det blivit inne vilket gör att jag inte har så stora förhoppningar på att hon ska hålla ihop ordenligt. Men förhoppninsvis så blir det lite varmare i morgon och på lördag så jag kan träna igenom henne ordentligt. Hur svårt kan det vara när man har en hund som ser ut såhär?
 
 

En comeback som aldrig blir av

 
Vi har så smått börjat träna igen efter vinteruppehållet som vi har haft. Igår tog jag med mig Joy och for till Klass Arena och tränade lite med trevliga träningskamrater. Joy gick fint, gjorde några riktigt bra skick till rutan trots väldigt mycket störning. Hon var inte speciellt påverkad av störning runt om kring förutom vid platsliggningen. Jag saknar dock lite energi hos henne. Hon tänder inte alls till på belöningarna och hon är ganska försiktig i sina rörelser. Börjar fundera om det har något med antingen löp eller att tassarna som blivit överansträngd. Ska massera henne senare och se om det verkar göra ont någonstans. Fram tills jag klurat ut vad det är som spökar så roar vi oss med platsliggningsträning och att lära in nya trix.
 
Det är mindre än 2 veckor kvar till jag och Diva ska debutera i mästarklassen (NERVÖST!!!), idag tog vi tag i träningen igen efter vårt vinteruppehåll. Konskicken satt riktigt fint från både höger och väntersida, sedan börjar även sidbyte bakom att ge resultat. Trots ett längre uppehåll så blev hon inte blockerad utan var riktigt lyhörd. Den sista tiden fram till tävlingen blir det hårdträning för våran del. 
 
Efter att ha tränat några pass lydnad med Diva så har jag bestämt mig att satsa 100% på rallyn med henne och lägga ner lydnaden. Anledningen är att hon blir otroligt stressad av lydnadsträningen och hon får sina blockeringar i bland annat vittringen som jag inte vet hur jag ska jobba med. Det blir för mycket stress och då lyssnar hon inte alls, hon kan inte heller ta åt sig om man försöker hjälpa henne utan gör det första hon tänker på. Dvs. i vittringen så tar hon första bästa pinne även om man försöker hjälpa henne att ta rätt. I rutan när hon blir blockerad så springer hon istället. Oavsett hur många gånger vi tränar det momentet så finns alltid risken att stressen bidrar till en blockering hos henne. Dessutom har hon redan hunnit vara halt i år och jag vill kunna satsa 100% på lydnaden med henne om vi ska försöka igen och det känner jag inte att vi kan.  Jag ser även att Diva har en betydligt lägre stressnivå i rallyn och den känsla vi haft på några tävlingar där har vi inte haft i lydnaden sedan klass 1 eller 2. Så detta år kommer bli vårt "rallyår". Joy får nu ta över på lydnadsplanen efter Diva och jag är säker på att hon kan axla den rollen utmärkt. 
 
 
 

1 januari 2013

 
Det uppdateras verkligen lite på denna blogg just nu och lite kommentarer på andra bloggar har det också blivit (ledsen för det!). Mycket hundträning har det inte heller blivit på senaste tiden. Jag valde att ta vinter uppehåll i 3 veckor då vi enbart gick promenader i snön och myste, inte helt fel måste jag säga. I veckan gjorde jag och Joy vårt första träningspass sedan tävlingen i rally. Hon var riktigt duktig men det märks att uthålligheten i vårat fina fria följ har blivit väldigt mycket sämre. Hon håller inte positionen lika bra vilket såklart är självklart eftersom jag inte underhållit det. Annars var hon väldigt duktig och klarade rutan fin fint, trots svart tasstarget, och första gången med kantband. 
 
Idag har vi tränat en pass inne jag och hundarna eftersom det är otroligt halt utomhus. Joys platsliggning går mycket framåt, jag har inte introducerat några hundar ännu men hon låg hela 3 minuter (med belöning under tiden) med hakan i marken och med störning. Riktigt roligt att se! Diva fick började med vittringen idag, och jäklar vilken hård nöt det är att knäcka :(  Vi har iaf fått bort det mesta tugget på pinnarna men rätt va det är så får hon spel ute vid pinnarna och tar vilken pinne som helst och ibland får hon till och med med sig 2. Suck!
 
Nu ser vi fram emot flera inbokade träningar i Klass Arena med toppensällskap med start på måndag och i slutet av januari blir det en lydnadskurs för Lena Eriksson för Joy och mig. 
 
Vi önskar alla ett gott nytt (hund)år!

RSS 2.0