Lydnadsträning, 31 oktober

 
Förkylningen och huvudvärken har bosatt sig i min kropp så idag orkade jag inte gå någon promenad utan vi tog en tur till klubben för lite träning. Idag introducerade jag rutan för Joy. Efter att jag har funderat fram och tillbaka i massor över hur jag ska träna in det så har jag bestämt mig för att använda tasstarget där och idag gjorde vi de första försöken. Det gick över förväntan och hon gjorde ett par fin fina skick till rutan. Vi traglar på med stadgan i lägganden, ställanden och sättanden eftersom hon tycker att det är rysligt svårt för tillfället. Vi avslutade hela träningen med ett fritt följ, jag utmanade henne och gick ett helt klass 1 fritt följ idag. Jag hade väldigt låga förväntningar eftersom hon har vid längre transporet inte orkat hålla fokus på mig. Några belöningar fick det bli under momentet, hon flöt ut lite vid ett tillfälle men efter att ha påmint henne så gick hon fint resten. Vi testade även språngmarchen och där imponerade hon verkligen. Hade förväntat mig en hel del luft mellan mig och henne men icke. Efter ett sånt fritt följ så kan jag inte annat än att ha ett stort leende på läpparna. Vi kan nog fixa detta trots allt! 
 
För Diva blev det mycket fokus på position, positionsbyten, hopp och konskick. Hon börjar få riktigt snygga positionsbyten nu, både framför och bakom mig. Hennes stressnivå är också förhållandevis låg motför vad den var i början och det känns jättebra. Hon söker sig inte lika ofta till vänstersidan utan bibehåller positionen hon är i om hon blir osäker och väntar på att jag ska hjälpa henne. Ett stort steg framåt alltså! Eftersom att Diva sprungit förbi hoppet på alla tävlingar hitintills så blev det mycket fokus på det. Hennes uppgift idag var att leta reda på hindren som jag ställt ut på olika ställen på planen, att se dem som en uppgift och på slutet gick det riktigt bra. 
 
 
Nu ska här kureras med ananas och te för att orka med skolarbete. 

Nervositet

 
Det är spännande med nervositet, under mina år som tävlande har jag inte alls varit nervös. Kanske var det för att jag gjorde min första lydnadstävling som 14 åring och inte hade så mycket vett att vara nervös. Men jag hade inte heller några förväntningar på hur det skulle gå. Jag gjorde det mest för att det var kul (vilket självklart fortfarande är fallet). Diva har jag tävlat i 4:a år och min nervositet började komma när vi kom upp i klass 3 i lydnaden. Då kändes det som att det var på allvar. Efter att jag och Diva bytte sport trodde jag att det skulle bli annorlunda, inte så höga krav från mig efter som jag inte känner till sporten, men icke. I går när jag och Diva tävlade så var jag så nervös att jag skakade. Det är verkligen inte likt mig och bara av tanken att vi ska göra en till start senare i år gör mig otroligt nervös.
 
Varför utsätter jag mig då gör detta? För att det är så jäkla kul att träna hund, att få utvecklas med sin bästa vän och stäva efter att bli bättre. Lära av misstagen och inte göra om dem fler gånger än nödvändigt. För att se glädjen i Divas ögon när vi har den känslan när allt flyter. När vi är ett team och då spelar inte resultatet någon roll alls. 

Berest

Diva
 
Efter att jag började med hundar så har jag sett stora delar av Sverige. Från Boden i norr till Lund i söder till Stockholm till Årjäng och mycket där emellan. Idag var destinationen Fagersta Kennel Klubbs tävling i Nordansjö. Första inomhustävlingen för mig och Diva om jag inte helt fel ute. En ouppvärmd hall (så lite kallt var det allt) men jättebra grusunderlag var det där. Vi fick starta som nr 2 och trots lite knapp uppvärmning så kändes hon samlad och fin. Hela banan gick fint bortsett från att Diva missade hoppet (igen) och sprang förbi men hoppade efter att jag visat henne vart hindret var. Nästa miss var min och jag var på tok för snabb vid ett sidbyte (helt om ifrån varandra) och Diva hängde inte alls med på vad hon skulle göra. Hade jag bara väntat tills hon hade börjat vändningen hade det inte alls varit något problem. Men det är lätt att vara efterklok. Diva gjorde hur som helst en jättefin runda idag och jag är väldigt glad över att hon lyssnade på mina lugnande ord och inte stressade upp sig. 
 
Trots missarna räckte det till förvånansvärda 86 poäng och en delad 3:e plats. Nu har vi 2 "pinnar" av 3 i avanceradklass i rally. Detta ska vi fira med en massage för Diva och en bit prinsesstårta till mig.
 
Dagens rallylydnadsbana
 


När tävlingen var slut fick Joy passa på att komma in och träna lite i hallen. Nyttig miljöträning för henne. Hon fick träna lite linförighet och det såg förvånansvärt bra ut. Hon hade inte alls några problem med att koncentrera sig på mig (läs: köttbullarna som jag hade i fickan) trots ny miljö, massor med goda lukter och nya hundar. Det går framåt med stormsteg med henne.  

Höstlördag

 
Idag var vi uppe med tuppen (bokstavligt talat), han hade tagit med sig sina hönor och spatserat ner till oss för att äta lite snönbär och stod och gal precis utanför mitt vardagsrumsfönster. Förmiddagen gick åt till att städa innan vi knatade ut för en promenad runt elljusspåret. En underbar höstdag har det varit idag, kallt, strålande sol och inte ett moln på himlen. Trots detta så var det inte en kotte ute och gick. Hundarna fick springa lösa och Joy röjde runt så gräs och löv sprutade, kontrollerade alla hål och gropar runt hela spåret och njöt i fulla drag över att få utlopp för sin energi. 
 
Vid lunch anlände mamma och pappa. Byta av däck på min bil stod på schemat eftersom det börjar bli minusgrader även här nere. Vi var även ner till Strömsholm och körde bland annat förbi slottet och vidare ner till Djursjukhuset. Magen drog ihop sig som en klump, jag har inte varit där nere sedan Divas operation i december -07 och av någon anledning kändes det betydligt jobbigare att åka dit än jag trott. Men vi har haft en trevlig eftermiddag och som jag saknat dem, och saknar fortfarnade min Tessie-tant så de gör ont. Efter middag och lite tårta så har mamma och pappa nu åkt hem igen. Ska försöka hinna med en tur upp till Sundsvall i november och förhoppningsvis hinna träffa familjen, Tessie och en saknade vänner.
 
Mina fina hjärtan! <3

Mållös och drömmar

Vilken respons jag har fått från mitt inlägg igår. TUSEN TACK alla ni som hjälpt mig! Hade inte räknat med detta alls. Mer er hjälp ska jag nog ro iland detta och förhoppningsvis så får jag ett par väldigt roliga och lärorika veckor som jag sedan kan dela med mig av. Och om det fortfarande är någon där ute som kan tänka sig att hjälpa mig så tveka inte att höra av er. 
 
Något annat som jag kan passa på att tala om är att jag nu har sagt upp mitt lilla hus, jag och mina gylleneflickor flyttar tillbaka till Sundsvall i mitten av december för att avsluta studerina där. Det känns lite tråkigt att lämna denna fina stad men jag har en C-uppsats till att skriva och det kändes bäst att skriva den på plats i Sundsvall och för att Diva ska få fortsätta simträna hos simfröken Marie. Efter den terminen får vi se vad som händer, många dörrar står då öppna. 
 
Kom ni ihåg att jag skrev HÄR att jag hade några idéer som jag funderade på. Efter att ha fundera och låtit besluten mogna ett tag så tänkte jag nu passa på att avslöja vad det är för något. Jag har nämligen ställt in siktet på att bli diplomerad hundmassör och förhoppningsvis så blir det diplomerad fysioterapeut så småningom också. Det är bara pengarna som saknas för att jag ska kunna börja utbildningen och förhoppningsvis så löser det sig framöver med den delen också. Efter att ha gått igenom både Divas problematik, Tessies spondylos och Joys inflammation så känner jag att det vore riktigt roligt att faktiskt få arbeta med både friskvård och rehab. Den som lever får se om drömmen går i uppfyllelse.
 


Se hit, jag behöver ER hjälp!!

Hundsverige jag behöver ER hjälp! Om några veckor närmare bestämt 12 november så ska jag börja skriva min examinationsuppsats inom Sociologi. Jag har fått tänkt om lite och ska nu skriva om Assistanshundar  (assistanshundar, ledarhundar eller diabeteshundar) jag behöver nu er hjälp, jag söker några personer som har assistanshundar av något slag för att kunna genomföra intervjuer (självklart kommer personerna i intervjuerna behandlas konfidentiellt och deras namn eller något som kan kopplas till dem kommer inte nämnas i uppsatsen) med dessa personer om hur hundarna har påverkat deras vardag. Jag vore väldigt tacksam om någon av er kunde hjälpa mig. Om ni känner någon som har en assistanshund som kan tänkas hjälpar mig med detta. Kan du hjälpa mig så får du gärna skicka ett mail till: cecilia@kramnet.se 


Revansch

Fina hund <3
 
Tänk så mycket bättre det går när matte har huvudet på rätt plats. Idag har vi varit på Vallentuna brukshundklubb och tävlat på ett flygfält (!!), tur det inte kom några flygplan och landade bredvid planen, funktionärerna varnade nämligen för det :O Efter nästan en timmes värmning (både promenad och träning) så hade Diva båda fötterna på jorden och det gick riktigt bra. Hon missade hoppet (sprang förbi och funderade vad det va hon skulle göra (blir till att träna en massa hopp i veckan ;)) och sedan hade jag glömt att träna backande på högsida. Vissa saker tänker jag helt enkelt inte på att de kan komma på båda sidor utan tränar det på vänster. Ops!! En massa panikträning innan vi skulle in på planen resulterade i att hon backade (innan satt om sig och hoppade som en groda) men hamnade lite snett. Vi måste nog träna på det med ;) De övriga skyltarna fixade hon så himla fint och hon var inte alls stressad av positionsbytena idag. Så det kändes som att jag redan där vunnit högsta priset. Dagens mål var en godkänd runda (alltså över 70p) och när jag fick reda på resultatet blev jag nästan gråtfärdig :P 88 poäng blev det, avsevärt mycket bättre än förra veckan och vår första godkända runda i avanceradklass!! Fick till och med beröm av ett antal åskådare över hur fint hon gick och kommentaren på protokollet är: "Följsamt och fint :)". Är så otroligt stolt över min fina gyllenevän. När jag väl tänker och gör rätt, då är vi verkligen ett team och då gör hon rätt. Vi har två tävlingar kvar detta år och hoppas verkligen kunna få våra sista godkända rundor då. För nästa år ska vi satsa..... 
 
Joy fick följa med och miljöträna en massa. Jag hann till och med träna lite fritt följ med henne i värsta folk- och hundrusingen. Gick verkligen superbra!! Hon skötte sig överlag väldigt bra idag även om det är svårt med ett nytt ställe, massor med hundar, lukter och med ett REGNTÄCKE (!!!) på. Fy bubblan, jag var inte populär när hon fick på sig det, haha!! Men är det +7 grader och ösregn så får det så lov att gå. 
 
Avslutar en lyckad tävlingsdag med att krypa ner i soffan, se någon film och dricka bacardi breezer medans hundarna ska få var sitt ben och smaska på. Trevlig helg allesammans!

Trötta hundar

 
Idag klev jag upp extra tidigt för att hinna med både att plugga och träna hundarna. Mitt på dagen tog jag ut hundarna var för sig för lite apporteringsträning på ängarna runt huset. Joy fick börja och vi började med några linjetag. Eftersom det var länge sedan vi tränade kontenueligt så fick hon följa med ut när jag la ut första dummien. Sedan la jag ut resten medan hon satt en bit bort. Hon skötte sig verkligen kanon. Jobbade jättefint även om hon behöver bli betydligt bättre på söket än vad hon är nu. Till veckan ska vi iväg och träna lite apportering/jakt med en annan tjej som bor här i Västerås, det ska verkligen bli roligt. Diva däremot var lite ofukserad idag och sprang mest som en dåre. Efter att ha fått ett lyckat linjetag gav jag upp och lät henne springa runt på leråkern i vattenpölarna och lorta ner sig istället. Vilket hon uppskattade betydligt mer. Jag var dock inte så populär när vi kom in och fick gå raka vägen in i duschen för att en sanering av underredet ;)
 
Efter att hundarna sovit ett par timmar (och jag pluggat en massa) så blev det lite lydnadsträning för Joy och lite rallylydnadsträning för Diva. Joy's nya favorit "moment" är tasstarget, oj så hon anstränger sig. Förutom det så satt Inkallningen som ett smäck idag, ingången var väldigt fin och bra fart hade hon med. Idag testade vi en ny övning med träapporten, jag satt Joy ca 10 meter bort, med apporten ca 1 meter från henne (mellan oss) och bad henne apportera den till mig. Första försöket var svårt då hon nästan snubblade över den men efter några gånger såg det verkligen jättefint ut. Jag testade även att lägga godisbelöning bakom henne på fjärren idag och fick grymt bra respons. Joy är väldigt tacksam att träna på så vis, så fort jag kommer med rätt metoder för stunden visar hon det direkt. Jag känner att på bara några veckor har det blivit väldigt stor skillnad på henne, jag har börjat tänka mer framåt och jag utmanar henne mer vilket har gjort att hon växt massor. Lite störning (i form av både byte av miljö, människor och till slut andra hundar) ska nu så smått börja läggas in, då hon kan de mesta väldigt bra här hemma även om vi inte har så många färdiga moment ännu. 
 
Divas rallylydnadspass gick också bra, vi har gått tillbaka till grunderna och mycket skyltträning. Insåg här om dagen att hon blir stressad då hon inte blir påmind om skyltarna som hon tycker är svår, och även såna som jag tar förgivet att hon kan. 

Lydnadsträning

 
Idag hände det! Vi har traglat och traglat, analyserat, tränat om, funderat ytterligare lite till, slitit mina grå hårstrån och blivit frustrerad. Idag sa det nämligen kick! Fria följet med Joy har lyfts till en ny nivå!! En fantastisk känsla och så mycket bättre än det varit tidigare. Det mesta har blivit bättre den senaste veckan faktiskt. Nu jäklar är vi på gång!  Jag tror äntligen jag har fått på mig hundtränarglasögonen igen ;) Jag vågar utmana Joy lite mer och ställa lite krav på henne och hon växer verkligen med uppgifterna, så roligt att se. Hade som jag tidigare nämnt tänkt lägga upp några filmer om hur det ser ut nu men min digitalkamera som jag använder att filma med har jag glömt USB-sladden till i Sundsvall... Men så fort jag kommit på ett sätt att fixa till en film så har jag tänkt ladda upp en :)
 
Jag har även bokat in en privat lektion för Towa Lindh med Joy så det ska bli spännande att äntligen få lite nya idéer. Det var verkligen evigheter sedan jag gick kurs eller tränade för någon sist. 

Vad var det som gick snett?

 
Jag har just vinkat av mamma som satt kurs tillbaka till Sundsvall. Vi har haft några trevliga dagar tillsammans. Gårdagen tillbringdes större delen av tiden i bilen och i Huddinge, och idag har vi gått en regninig promenad runt elljusspåret innan hon åkte hem. 
 
Efter att ha analyserat tävlingen igår och fått lite distans till den så inser jag att den största missen gjordes av mig. Det brukar nästan alltid vara så, oavsett vad som händer på planen så är det oftast förarnas fel. Antingen är har vi inte tränat våra hundar tillräckligt bra, vi blir nervös och beter oss annorlunda, vi hjälper inte hunden på de sätten vi brukar göra eller som i mitt fall igår; jag missade att värma Diva ordentligt. För hur mycket jag än har vidrit och vänt på de som hände igår så är det mitt fel. Hade jag bara gett henne den tiden hon behöver för att komma ner med båda fötterna på jorden så hade det inte varit några problem, men jag gjorde inte det. Vi kanske inte hade klarat ett godkänt lopp i alla fall men jag är helt säker på att det hade gått mycket bättre. Och jag kunde nog ha sagt att vi gjort vårt bästa utifrån det vi kan!
 
Den kommande veckan ska fokus ligga på längre streckor och skyltar på högersida utan belöning och förhoppningsvis så blir resultatet nästa helg betydligt bättre än gårdagens. Bit ihop och kom igen! Med revanch ;)

När allt blir fel..

Dagens banskiss
 
Idag tog vi oss en tripp till Stockholm för att debutera i avanceradklass. Vi var där i god tid innan och Diva kändes helt okej i sin form. När jag kollade på banskissen fick jag dock en smärre chock. Tyckte verkligen att den var svår vilket såklart gjorde att jag  blev nervös. Men efter att ha gått banvandringen så kändes det helt okej och jag tyckte ändå att om jag var tydligt så skulle det nog gå vägen. Diva stressade dock upp sig otroligt i värmningen av alla pos.byten vi gjorde och Joy var fram och störde precis innan vi skulle in. Vilket gjorde att jag försöket samla ihop en halvt hysterisk hund på någon minut innan det var dags för oss. Första skylten var sidbyte vilket redan där gjorde att Diva tappade konceptet helt. Antagligen så var jag inte tillräckligt tydlig och med hennes stress så blev det mesta fel idag, tyvärr. Hon hoppade på mig, skällde, satt sig så fort hon fick chansen och hade otroligt svårt att ta till sig mina hjälper på ett bra sätt. 

Lärdomar till nästa helg:
Värm Diva MYCKET mer, hon kommer antagligen vara mer samlad och lyhörd då, stoppa in Joy i bilen så hon slipper bli störd av henne och försök att vara ännu tydligare så hon känner sig säkrare på skyltarna. 
 
Den positiva kommentaren idag var: Pigg och alert hund. 
 
Så i veckan ska det tränas utav bara h*****e.

Helg!!

 
Vilken dag!! Svor som sagt igårkväll över seminarieuppgiften som skulle vara klar till i morse. Klar blev den, vid 23-tiden. Hur som helst, seminariet gick bra, mest diskussioner kring en uppsats vi skulle ha läst. Vi fick sluta 2 timmar tidigare, hur lyxigt är inte det på en fredag?! Sedan till mataffären en snabbis och sedan raka spåret hem. Släng i sig lite lunch och iväg ut på elljusspåret med hundarna. Jag har sådan tur att det finns ett elljusspår mindre än 1 km från min dörr och det brukar sällan vara några som går där så hundarna får springa lösa. Joy är som ett spjut på och spinger så fort benen kan. 
 
Sedan  har eftermiddagen bestått av städning i massor då hela huset skulle städas, bakning av tekakor och matlagning. Har redan gjort morgondagens middag då det kommer bli sent innan vi är hemma från Stockholm. Mamma är påväg hit och är nog framme om någon timme. I morgon blir det som sagt en tripp till Stockholm, eller närmare bestämt Huddinge för en start i avancerad klass i rally för Diva och mig. Det var hela 97 startande på hela tävlingen i morgon och vi beräknas starta vid 16.00. Tidigt behöver vi iaf inte kliva upp ;)


Hoppas ni alla får en trevlig helg!

Funderingar


Mysigaste lilla röd <3
 
Ni vet när man kommer på såna bra idéer som inte går att släppa? De som gör det svårt att koncentrera sig på det man ska göra? Så har min eftermiddag varit! Det spritter lite i kroppen, jag ska så småningom berätta vad det gäller men först så måste jag få några saker klar. 
 
Ser ni? Det ser ut som fjälltoppar ovanför träden. 
 
Ikväll har vi varit en sväng till Skultuna Brukshundklubb för att tränat skott, men då jag kommer dit så har de beslutat att det är för mörkt så det blev inget. Snopet! Men jag passar på att träna hjärnan lite på mina två vilddjur. Diva var helt fantastisk och ögonen bara lyste av glädje. Hon går ganska hyfsat i work-positionen nu även om det är mycket kvar för att jag ska vara nöjd. 

Joy var galen! Många andra hundar var på planen och det gjorde att hon blev lite distraherad. Fria följet är jag lite fundersam över. Får inte riktigt till det. Måste analysera mera och så får det kanske bli någon privat lektion för någon instruktör för att få lite nya idéer. Gripar övningarna i apporteringen är hennes favorit just för tillfället. Hon bara älskar det. 
 
Jag förvånas över hur Joy kan ha så fruktansvärt mycket energi. Men det är klart, hon har säkerligen samlat på sig en hel del under den tiden som hon fått gå koppelpromenade. Så nu är hon helt galen. Galopperar i dikena bredvid mig och Diva när vi gå promenader och gå fort hon får springa lös finns inga som helst hinder! Diva däremot är helt fantastisk, jag trodde aldrig att jag skulle få en lugn Diva, men det har jag fått. Och hon ser framförallt nöjd ut!
 
Nu ligger de dock trötta och sover! I morgon om det är hyfsat väder ska vi ska med oss alla dummiesar och apportera i skogen. Det längtar vi verkligen till!!

Ser ni vad det står?

Ser ni vad det står vid den rosa överstrykninge?
Som ni kan se på 4leg Check så är vänster bakben fortfarande lite mindre belastning på men troligast är det på grund av att hon har mer muskler på högerbak och inte hunnit med att muskla upp vänster sidan ännu. Så från och med idag är hon friskförklarad från sin inflammation i tårna. Efter 6 månader med konstigt rörelsemönster så går hon nu som en normal hund :D 
 
Eftersom jag har suttit och skrivit hemtenta denna vecka så har det inte blivit mycket hjärnaktivitet för hundarna som nästan klättrarde på väggarna idag. Klev upp 6 i morse och började plugga för att hinna med avbrottet till veterinären med Joy. Skulle dock ha behövt en halvtimme till på mig att skriva klart tentan så jag fick skicka in den klockan 16.00 med en halv sida för lite text och hoppas att läraren kan godkänna mig ändå :( Inte roligt att skicka in något som inte känns klart. Men hur som helst, när tentan var inskickad så fick jag och hundar oss en efterlängtad och härlig promenad i SOLLJUS. Vi knatade iväg längs elljusspåret och ut på stigar i skogen. Underbart härligt var det! Hundarna har nu lagt sig tillrätta trötta och nöjda och jag har hunnit med att städa och diska. Någon större aktivitete blir det inte på mig idag utan nu ska jag ta fram min ben&jerrys och se på tv resten av kvällen. Och vet ni vad? I morgon väntar en låååång sovmorgon och ytterligare en långpromenad och träning med mina fina gyllene. 

Trevlig helg allesammans!
 

Autumn Leaves

Igår var det precis en månad sedan jag flyttade hit. Hösten har anlänt och många av lövträden har nu en fin rgulröd nyans och det har blivit mycket mörkare på kvällarna. Det är helt underbart att gå morgonpromenaden i den kalla krispiga höstluften. Dagarna dominserad dock av regn och ännu mer regn, vilket gör att varje liten stund med uppehåll försöker jag och hundarna tillbringa utomhus. 
 
Igår var vi iväg till en brukshundklubb och tränade skott (och lite lydnad) vilket gick kalas bra. Ikväll har vi tränat lite inne i köket och apporteringen börjar bli riktigt bra på Joy. Så länge jag inte tittar på henne så håller hon apporten riktigt fint. Jag har även kommit på varför hon släpper så vid fotpossitionen, och det för pga av förväntan på bollen. Så nu läggs bollen på hyllan ett tag och byts ut mot väldans gott godis istället, i hopp om att jag ska kunna fixa till det jag har ställt till med. 
 
Annars gör vi inte så mycket, jag har inlämning av en hemtenta på fredag så all tid jag orkar lägger jag ner på den. 
 
 

RSS 2.0