Idiot!

Idag när jag var på väg hem från skolan så hände något som verkligen var obehagligt. Jag på och körde på motorvägen (2 filigt) och eftersom det var en lång kö i det ena körfältet då jag skulle fara ut på motorvägen så valde jag omkörningsfilen. Sagt och gjort, jag körde om kön med bilar och var precis påväg att svänga tillbaka till det andra körfältet då en IDIOT kommer och kör om bilen bakom mig och sedan kör över till det körfältet jag är påväg in och kör alltså om mig på utsidan?! Alltså mellan min bil och ytterräcket. Helt sjukt. Hade jag upptäckt honom 1 SEKUND senare har en krock varit ett faktum och jag antar att vi inte skulle må så bra vaken han eller jag. Vilka idioter det finns. Att man inte kan tänka efter lite? Kör om på utsidan när jag tilloch med är påväg in i det körfältet och man kör typ 100 km i timmen :O Behöver jag tillägga att det var en kille i 20års åldern?

Usch, otroligt läskigt var det iaf.

Nu har jag iaf fått informera om det =P

Hoppas alla får en bra helg =)

Lydnadsträning

Idag hade vi i lydnadsgruppen träningen igen, enbart jag och Martina dagen till ära. Jag tänkte att jag skulle passa på att träna rutan som hon missade på tävlingen, metallen som hon lyckades med kattstil genomföra i helgen och även vittringen. Rutan blev bra efter lite träning och hon stannade fint i rutan sista gången och förhoppningsvis så tar det sig. Metallen gick ganska bra. Börjde med ett gripande och det var riktigt snyggt. Kastade den sedan för att se hurvida hon valde att upprepa det kattlika beteendet som hon hade för sig på tävlingen eller inte. Hon sprang ut med bra fart och (såklart) morrade hon innan hon kom fram till den, och misslyckades enligt Diva att krasha in i den och gör ett riktigt fint gripande.

Vid första försöket på vittringen så smakade hon lite på 2 andra pinnar men tog sedan rätt och avslutet var riktigt dåligt med slams och tappad pinne. Gjorde om och denna gång nosade hon inte ens på någon annan pinne utan gick direkt på rätt pinne (bra eller dåligt, det vet jag inte, har hört att vissa domare tycker det är en 10 medans andra gör avdrag för det). Sedan har jag kommit fram till en sak då det gäller "tuggandet". Diva tuggar alltså inte i den bemärkelsen att hon gör speciellt mycket märken på pinnen. Med tanke på hennes frekvens på tuggandet borde det knappt bli flis kvar av pinnen men det är bara några ynka märken på den då hon lämnar den. Och ju fortare hon springer ju mer "tuggar" hon. Jag har försökt att muta henne med godis framför nosen för att hon ska sluta lägga om pinnen i munnen men det fungerar inte.  Jag vet ärligt talat inte hur jag ska lyckas träna bort ett sådant beteende då det till och med går fortare då hon spinger fortare =P

Efter helgens 9:a på fjärren så känner jag mig väldigt motiverad att försöka ta i tu med andra saker som är stora problem. Om det går att träna om en fjärr på 4 månader från att vara en 6:a till en 9:a (en 10:a om hon inte hade missuppfattat ena sättandet) så kan man nästa lyckas med vad som helst. Så vinterns mål är iaf att träna in stabilare platsliggningar och sittande i grupp, bra gripande på apporteringen, stabilare positioner, bättre stegförflyttningar och träna bort tugget på vittringen. Så Diva och jag har nog det vi gör i vinter =P

Nu är det dax för sängen. I morgon blir det nog lite träning, plugga det SISTA i engelskan och zumba senare på kvällen. God natt allesammans.


Lydnads klass III tävling

Idag var det såå nära men ändå så långt ifrån. Diva kändes verkligen super härligt idag. Lagomt taggad och följsam och villig under uppvärmningen. Vi var enbart 2 starter i 3:an och jag fick startnummer 2.

Poängen vart:
Sittande i grupp 10p

Platsliggning 9p (dk läggande)

Fritt följ 9 p dk (här såg Diva en fågel och missade att vi skulle göra en helt om så jag fick ge ett dk)

Sättande 10 p

Inkallning m. ställande och läggande 6 p (dk ställande, samt att hon gick någora steg vid ställandet)

Rutan 0 p (hon lyssnar inte på läggande kommandot och springer först igenom rutan för att sedan vända tillbaka till mig, jag skickar henne en gång till och då gick det mycket bättre)

Hopp-apport 6 p (dk, slarvigt tag och tempo åter) Detta moment brukar gå mkt mkt bättre :O

Metallen 5 p (dk, tempo, slarvar girpande)

Vittringen 6 p (tuggar, tempo åter)

Fjärren 9 p (dk från stå-sitt)

Som ni ser var poängen inte direkt lysande. Jag känner mig dock vädligt nöjd överlag. Fjärren var verkligen fin och hon flyttade bara liiiite bakåt, och om vi hade lyckats med rutan lika bra som andra gången så hade vi haft ett 1:a pris. En 9:a på fria följer är inte heller dåligt :O Så nu vet jag vad vi har att träna på ett tag fram över. För er som är intresserad så lägger jag in en film så ni får se hur det såg ut. Dock så är det väldigt suddigt men lite går att se iaf. Såg även när jag tittade på filmen att jag har en massa saker för mig =P Måste försöka tänka på vad gör jag med min kropp xDRätt eller fel?

Olika filosofier har jag funderat på nu ett tag. I hund världen finns en hel del olika träningsfilosofier och olika metoder att träna efter. Jag själv är inte så erfaren då det gäller hundsport och det finns MYCKET kvar att lära innan jag verkligen känner att jag vet vad jag pratar om =P

Hur som helst så tänkte jag dela med mig lite av "min" filosofi idag. För det första anser jag att det inte finns någon rätt och fel teori så vida det går inom ramen "för den mjuka metoden". Alla hundar och förare är unika och måste på så vis hitta sin egen metod att använda. Om man ska träna efter en metod som inte alls passar (antingen hunden, förare eller båda) så kommer nog inte resultatet bli så bra heller. A och O inom hundträningen är (enligt mig och iaf några till) att tänka själv. Jag själv tänker och analyserar ganska mycket, och diskuterar och på så vis försöker jag komma på lösningar och träningsmetoder. Sedan anser jag så klart att man ska lyssna på alla oavsett om filosofin är overrensstämmande med sin egen eller inte. Detta ger dig en större förståelse och mer erfarenhet och eftersom du antagligen kommer ändra din filosofi eller tänkande kan även den "onödiga" informationenen vara nyttig.

Jag själv försöker inte tala om för någon hur den personen ska träna. Jag ger dem istället tips, möjliga träningsmetoder (även de jag själv inte använder) för att personen själv ska få hitta sitt sätt att träna på. Jag hoppas att jag i framtiden ska kunna dela med mig av mina erfarenheter och "min" filosofi och skapa nya duktiga ekipage. Men det åter står att se! Just nu är jag nöjd med att samla på mig kunskap och erfarenheter så jag ska kunna stå stadigare på jorden.

Jag hoppas det här inte vart allt för luddigt för eran del och att ni iaf förstod lite =P


Bilden är från tävlingen i klass 3 i våras och är knäppt av Hanna.


Hade vi tävlat idag...

... hade de gått väldigt bra.

Jag tog ett break i pluggandet och tog med min kära vovve och letade upp en äng att träna på (Det finns fördelar med att bo på landet, det finns mååånga ängar att träna på).

Tränade inte så mycket ff alls idag, lite vändningar på stället och stegförflyttningar bara för att få henne att varva ner lite. Sedan sättandet och det gick bra tycker jag. Tränade rutan, trots att hon inte såg den först så sprang hon rakt fram och då hon fick syn på den ökade hon och ställde sig bra i rutan. Tränade lite metallapportering och farten var helt klart förbättrad idag.

Det jag har sagt om vittringen den senaste tiden får jag ta och äta upp nu. Hon sprang ut med bra fart idag, tvärnitade vid pinnarna kände direkt vilken pinne som var min, tog den och kom springades till mig. *SUPER GLAD matte*. Bortsett från tugg på tillbaka vägen så är jag verkligen nöjd.

Inkallningen gick verkligen super bra idag den med. Stannade fint utan så många steg (Godkännt för att vara Diva) och fart ÄNDA in till mig =D Tränade rutan en gång till och även nu såg det bra ut. Hittade en stock som vi kunde anväda till hopp-apport. Hennes gripande och fart var otroligt fina. Hon brukar ha en tendens att slarva i gripandet då hon har mycket fart, men inte idag.

Fjärren tränade jag lite hemma innan jag gick och jag är så stolt över henne =D I augusti hade vi JÄTTEstora problem med fjärren men med hjälpa av diverse hundfolk så ser den nu väldigt bra ut i mina ögon.

Nu ligger hunden stretchad och trött och sover bredvid min säng =D

Denna beskrivning kan mer eller mindre hålla för hela veckans träning. Hon har gjort stora framsteg och jag känner mig verkligen nöjd med utvecklingskurvan. Jag hoppas bara det håller i sig och hon verkligen KAN momenten nu.

Tänke egentligen skriva ett inlägg om träningsfilosofier men det får vänta tills i morgon eftersom jag var tvungen att skriva om dagens träning ;)
Dagens citat: "Win or lose it doesn't matter, the most important thing is that you be youself while you doing it." Anonym

Busted

Okej, jag är avslöjad då det kommer till 2 saker. Det är snart dax för första officiella tävlingen sedan i april/maj någon gång. Då gick det verkligen skit och jag hoppas vi får lite mer poäng än då. Vi utelämnar sifforna för de tävlingarna =P Dock känns det som att huvudsaken är att jag fokuserar på Diva, inte stressar igenom progammet, inte tänka på att jag känner domaran, och har ROLIGT på plan. Jag och min bästa kompis ska göra något kul, och det ska synas. Och om det motförmodan inte skulle gå bra resultat mässigt kan jag iaf känna att vi hade kul oavsett vad någon säger =) Det ska jag försöka komma ihåg i mitt nervösa tillstånd då det är dax.

Den andra saken jag är avslöjad på är att jag egentligen pluggar nu, men fick ett infall och bara var tvungen att uppdatera lite blogg. Så om nu mamma läser detta så jag tar bara en liiiten paus och funderar ut vad jag ska skriva ;)

Efter att ha läst Tina och Marikas dagbok och vart så inspirerad av vad Tina har skrivit att jag var tvungen att gå ut och träna.

Jag hittade mig en stor äng som jag ställde upp mina koner på och medvetet denna gång ställde jag dem på ett sätt som jag trodde skulle vara svårt för Diva (dvs. mycket fria ytor på sidan av rutan så det skulle inbjuda till överslagshandling bland annat) detta för att se hur väl rutan nu sitter.

Efter att ha ställt ut rutan så tränade vi stabilitet i ff, och jag börjar verkligen känna mig nöjd med ff nu, möjligtvis lite långt fram fortfarande. En rolig sak som jag upptäckte idag är att hennes svans viftar så mycket att den slår mig i knäväcken då hon går fot. Helt otroligt. Men en glad hund har jag iaf. Fortsatte med sättandet som gick bra som vanligt. Metallen hade hon verkligen bra fart in idag och gripandet var bra, trots att det var bara lite över 0 grader ute och väldigt kall apport. Vittringen tar hon inte längre fel pinne utan kan lätt bestämma sig för vilken pinne hon ska ha, dock är själva letar processen väldigt lång. Inkallningen tränade vi enbart fart idag.

Rutan som jag hade ställt ut tidigare tränade vi då allt annat var färdigt. Även detta avsiktigt för om jag hade tränat det direkt hade hon fortfarande haft målbilden av när jag ställde ut den. Hur som helst, skickade henne och till min stora förvåning, lättnad och glädje fixade hon det vädligt bra idag. Ut till rutan, dock inget tvärnit men stannade de gjorde hon. Upprepade momentet några gånger och det gick lika bra alla gånger.

Under hela vår träning hade vi sällskap av en katt som spatserade runt på ängen bredvid (ca 100m ifrån oss), vilket betydde att min träning gick ut på att försöka distrahera Diva från att vilja jaga den och fokusera på vad vi skulle göra. Väldigt spännande må jag säga.

I morgon ska jag åter igen vara tävlingsledare på lydnadstävlingen som vi har. 18 ekipage totalt, så det blir lite kämpigt, tur att jag inte är domare iaf ;) I morgon kväll ska jag och pappa gå på ishockey, Timrå IK vs. AIK. Ska bli spännande, och självklart hoppas vi på vinst för Timrå.

Ytterliggare lite onödig information är att om ni inte har sett Jay Smith som är en av deltagarna i årets Idol så gör det. Så sjukt bra sångare, med en grym röst och ja, han är helt enkelt bäst tycker jag!

Oops vilket långt inlägg =P

Nu väntar snart sängen, god natt och hoppas ni får en trevligt helg.

10.10.10

Dagen till ära 10.10.10 sitter jag och försöker göra en skoluppgift som går ut på att granska vetenskapliga artiklar. Det är verkligen svårt, och inte alls roligt =( Sådana här gånger önskar jag verkligen att jag hade ett jobb istället, studier om hundar eller ett jobb som involverar dem. Drömma kan man ju alltid göra ;) För att trösta mig lite så är jag nu inne på min andra kopp varm choklad. MUMS!

Hur som helst. Till veckans träning. Den har gått mycket mycket frammåt denna vecka. Fria följet börjar återgå till sitt normala igen, dock har jag upptäckt att Diva överlag är förlångt fram vilket gör att hon tenderar att sitta lite snett. Mer jobb med andra ord ;) Sättandet hade hon "glömt" hur man gjorde i mitten på veckan men det är återställt till det normala igen. Inkallningen ser åter igen bra ut för att vara Diva, förutom lite mer fart sista biten som måste slipas till lite. Rutan fungerar återigen bra och hon har kommit till rätta med rutplaceringen igen =)

Apporteringen är det inte så mycket att säga om. Hon gör den utan några större problem, dock kan farten bli något bättre. Metallen apporterar hon utan problem bortsett från en STOR minneslucka i mitten på veckan då hon totalt "glömde" att man skulle sätta sig fot med apporten och la sig istället framför mig och morrade på den. *suck*

Vittringen hoppas och tror jag går frammåt. Hon väljer själv ut rätt pinne nu utan att vänta på att jag klickar då hon tagit upp rätt. Tror dock fortfarande hon är osäker på momentet. Men det tar sig väl med lite mer träning.

Fjärren har gått väldigt bra denna vecka. Hon flyttar inte frammåt 1cm ens =D *Stolt matte*

Så för att summera denna veckan så har det gått frammåt.

Inläggets citat: "For every minute you are angry you lose sixty seconds of happiness." -Ralph Waldo Emerson

Weekend

Denna helg har jag, mamma, hundarna och mormor och morfar varit i stugan i Borgafjäll och vandrat. Jag tog en massa kort och det slutade med att jag det var så svårt att välja ut vilka som skulle läggas upp så det blev en hel del. Helgen har varit kanon bra och om man skulle fråga Diva vad som var roligast var det att leta lämlar och klafsa i lerpölar på myrarna. Jag tror bilderna ska få tala för sig själv om vad jag har upplevt denna helg, det är dock lite tragiskt för motivet på bilderna ser inte ut att få något djup i sig, det är otroligt mycket häftigare att stå där uppe på fjället. Hoppas ni gillar bilderna =)

                        

Kan ni se att fjället ser ut som en elefant?

Detta var iaf några av bilderna som jag knäppte under helgen.


RSS 2.0